Környezetbarát, újrahasznosított
tonerek és tintapatronok


Mutasd az összes cikket...

Utángyártott toner, tintapatron vagy mégsem?

A köznyelvben az utángyártott megjelölés terjed el, és mondjuk mindenre, ami nem eredeti. De vajon, mégis mit takarhat az utángyártott szó? Érdemes pontosan tudni, mit veszünk.

  • választáskép

Eredeti toner, tintapatron

Az mindenki tudja, hogy mit jelent az eredeti toner, tintapatron kifejezés. Azaz, nevükből is fakadóan azok a tonerek és tintapatronok tartoznak ebbe a kategóriába, melyeket a nyomtatóhoz gyárt vagy gyártat a nyomtató márkát forgalmazó cég. Ebben az esetben a tonerre, tintapatronra felkerül az adott márkajelzés is. És igen, egy eredeti toner vagy tintapatron vásárlása igen zsebbenyúlós történtet.


Persze azzal már a mai tudatos vásárlók tisztában vannak, hogy egy gyártósoron sokféle márka, sokféle terméke is legyártásra kerülhet, hiszen ez így mindkét félnek költségkímélőbb. (A gyártósor folyamatosan működik, így munkahelyeket teremt, míg a márka tulajdonosának nem kell saját gyárat fenntartani mg erre a termékre is.)
 

Az is megtörténik, hogy az eredetinek mondott termékek gyártása után ugyanazokkal a beltartalmi értékekkel, de már márkázatlan verzióban kerül előállításra a toner, tintapatron. Ezek kerülnek fogalomba utángyártott jelzővel ellátva. Ezek jóval pénztárca-barátabb termékek.
 

Azonban a köznyelv vagy leginkább a felhasználó egy kalap alá vesz minden nem-eredeti terméket és egységesen utángyártottként utal rá.
 

Pedig, mennyi különbség van utángyártott és „utángyártott” tonerek, tintapartonok között!
 

Ahhoz, hogy ne verjenek át minket, tisztában kell lennünk az „utángyártott” tonerek, tintapatronok igazi jelentésével, fajtáival!
 

Valódi utángyártott toner, tintaparton


Ez a fent említett márkajelzés nélküli, de az eredetivel megegyező beltartalmommal előállításra került toner, tintapatron.

Bár olcsóbb, mint az eredeti, mégis -logikusan átgondolva- a teljes gyártáshoz szükséges alapanyag mennyiség felhasználása miatt túl olcsó nem lehet, vagy ha silányabb alapanyagok kerülnek beépítésre, úgy előfordulhat, hogy valóban olcsó, azonban ilyenkor a minősége lehet kérdéses. 

Illetve a fentiekből adódóan éppen annyira környezet terhelő az előállítása, mint egy eredeti tonernek, tintapartonnak. Főként utángyártott tintapatronokat láthatunk a piacon, hiszen ezek gyártási technológiájából adódik, hogy a töltésük igen bonyolult.


Újratöltött toner, tintapatron


Viszonylag kevesen ismerik ezt a fogalmat, pedig többször találkoznak vele, mint azt gondolnánk. A már egyszer használt tonereket, tintapartonokat újra feltöltik festékkel és ezek kerülnek forgalmazásra. Ezek a REFILL tonerek kimondottan olcsók, hiszen itt csak a festéket és a töltés munkadíját fizetjük meg.

Azonban egy ilyen patron használatakor léphet fel a legtöbb „nem hiszem el, hogy nem megy” és „mindjárt megőrülök, miért így nyomtat” probléma. Ugyanis, az utántöltés során az eszközök tisztítására, átnézésére nem kerül sor, így például a tintapatronok esetén lehetnek beszárad részek a nyomtatófejen, ami miatt a nyomtatási kép borzalmas lesz.

Bár alapvetően a legjobb szándék vezethette ennek a típusnak a kitalálóit, mégis a fellépő gondok miatt a felhasználók hamarabb kidobják a nyomtató patronokat, így méginkább terhelve a környezetet. A tonerek fajtáiról itt olvashat bővebben.
 

Mégis hogyan kímélhetnénk a pénztárcánkat is és a környezetünket is, ha nyomtatópatront kell vásárolnunk?
Milyet válasszunk, ha nem akarunk attól rettegni, már megint rossz lesz a nyomat minősége?

Nos, van egy jó hírünk és egy rossz hírünk!
 

A tintasugaras nyomtatót használóknak rossz hírrel szolgálhatunk, hiszen a partonok tervezési technológiájából fakadóan ezek a kazetták nem szedhetők szét, így legfeljebb újratölteni tudják őket. Ha környezet és pénztárcakímélő megoldást keres, a legjobb, ha megbízható utángyártott terméket választ, esetleg olyat, amely garantáltan csak egyszer újratöltött. (A megfelelő eljárások használatával egyszer újra lehet tölteni úgy egy kazettát, hogy annak a nyomtatási minősége ne romoljon!)
 

Jó hírünk van azonban a lézernyomtatót használóknak! Hiszen a tonerek, melyeket ezek a nyomtatók használnak szétszedhetők, az alkatrészeik tisztíthatók, kopó alkatrészeik cserélhetők, így élettartamuk jelentősen meghosszabbítható.
 

  • bosszankodikkép

Léteznek újraépített tonerek!

Az ilyen ÚJRAÉPÍTETT tonerek kedvező árfekvésűek, a környezetünket minimálisan terhelik, hiszen a műanyag tok -ha sérülésmentes- akármennyiszer használható, a benne lévő aluminium cső, -mégha cserére szorul is- újrahasznosítható.
Éppen a toner szétszedéséből fakad a legnagyobb előnye az újraépített tonereknek. Méghozzá az, hogy a nyomtatás biztosan foltmentes, szinte ugyanolyan nyomtatási képet eredményez, mint egy gyári toner. Csak a szakavatott szem látja elsőre a különbséget! Győződjön csak meg róla!
 

  • nyomtatásikép

Ha nyomtatópatronra vagy tonerre van szüksége, próbálja ki bártan az „utángyártott” – ugye, tudja, miért tettük idézőjelbe?) – változatokat is.

Azonban figyeljen arra, hogy megbízható cégtől vásároljon, a későbbi problémák elkerülése érdekében! Nézze meg a garanciákat és a vásárlói véleményeket, hiszen azok mégiscsak jó támpontot biztosítanak.