Környezetbarát, újrahasznosított
tonerek és tintapatronok


Mutasd az összes cikket...

Nyomtató nem fogadja el a patront

Mikor kiürül a nyomtatónkból a tintapatron akkor bizony sort kell kerítenünk annak cseréjére. Ez alapjában véve egy egyszerű művelet bár ritka esetekben mégis bonyodalmat okozhat.

Ezt a bonyodalmat elkerülve érdemes betartanunk néhány alapvető dolgot.

Hogyan is kell a nyomtatóba patront cserélni?

1. lépés

Miután beszereztük a patronunkat vegyük ki a csomagolásból majd típustól függően vagy egy kis kallantyút kell elfordítanunk vagy egy védőfóliát eltávolítanunk.  Néhány típusnál még a patron felső részén is van egy záró fólia amit szintén el kell távolítanunk.

2. lépés

Nyissuk fel a nyomtatónk fedelét és várjuk meg  míg a „csere pozícióba” áll a patron tartó rekesz. Miután elérte azt a bizonyos pozíciót a rekesz távolítsuk el a régi már üres vagy beszáradt patront. Ilyenkor még érdemes az esetleg kifolyt tintát eltávolítani egy törlőronggyal.

3. lépés

Helyezzük be a már kibontott patront amiről minden védőfóliát eltávolítottunk. Itt előfordulhat, hogy nem sikerül rendesen behelyeznünk a patront és a nyomtatónk nem fogadja el azt.  Fontos, hogy kattanásig helyezzük vissza a patronokat és még fontosabb, hogy minden szín a maga helyére kerüljön!

Néhány nyomtató érzékeny arra, ha keveredik az utángyártott és az eredeti patron ezért fokozottan figyeljünk rá hogy csak egy fajta vagy eredeti vagy utángyártott patront helyezzünk a nyomtatónkba. Egyéb esetben előfordulhat, hogy a nyomtató egyik típusú patront se fogja felismerni. Ilyen esetben egy pár lépéses praktika segíthet:

1.      nyissuk fel a nyomtatónk fedelét

2.      vegyük ki az összes patront

3.      kapcsoljuk ki a nyomtatót  a patroncserét megszakítva

4.      húzzuk ki a nyomtatót az elektromos hálózatból

5.      várjunk 1-1,5 percet

6.      dugjuk vissza a nyomtatót

7.      továbbra is patronok behelyezése nélkül kapcsoljuk be a nyomtató

8.      nyissuk fel a nyomtató fedelét, hogy elkezdődjön a patron csere folyamata majd helyezzük be azokat

4. lépés

Végezetül ha mindent rendben csináltunk eltávolítottuk a fóliá(ka)t és kattanásig behelyeztük az új patronokat és persze nem kevertük az eredetit az utángyártottal, akkor már csak zárjuk le a nyomtató fedelét és élvezzük a gondtalan nyomtatást.

 

Amennyiben a fenti lépések se segítenek, akkor érdemes felkeresnünk egy szakembert aki nyomtató szervizzel foglalkozik és orvosolhatja a problémánkat.

Egy aprócska gondolatot még megosztanék személyes véleményem szerint egy tintasugaras nyomtatónál sokkal gazdaságosabb és sokkal kényelmesebb kezelésű egy lézer nyomtató. Lehet, hogy a bekerülési költsége magasabb mint a tintasugarasnak viszont a fenntartása  olcsóbb. Egyszerű matek.

Például egy HP Deskjet 1510 tintasugaras nyomtatónak 16.000 Ft körül volt a beszerzési költsége.

Ebbe két patront kell vásárolnunk No.301XL fekete és No.301XL color. Ezek a kellékek már 4.000 forint környékén beszerezhetőek – most a minőséget nem nézve. Gyári adat szerint a fekete 480 oldalt tud nyomtatni 5%-os lefedettség mellett míg a színes patron 330 oldalt.

Tehát a nyomtatónk 16.000 forint míg bele a kellék közel 500 oldalanként (ami függ a nyomtatási szokásainktól) 8.000 forint.

Lézernyomtató esetén (ami hasonló tulajdonságokkal bír mint a fent említett tintasugaras) például a HP LaserJet CM1312. Ennek a bekerülési költsége 55.000 Forint körül volt. Ebbe a szükséges kellékek CB540A fekete, CB541A kék, CB542A sárga, CB543A magenta(piros). Ezeknek darabja 5.500 forintért már beszerezhetőek. Gyári adat szerint a fekete toner 2.200 oldat tud 5%-os lefedettségnél míg a színek külön-külön 1.400 oldalt.

A nyomtatónk került 55.000 Forintba hozzá a kellékek 22.000 Forintba mégis hosszú távon kedvezőbben jövünk ki.

Most jön a lényeg lehet hogy háromszor vagy akár többször annyi a bekerülési költsége egy lézer nyomtatónak, viszont a fenntartása hosszú távon már nem igazán kedvező. Míg a lézernyomtatónál a fekete esetében 2-5 forint lapköltséggel számolhatunk, addig tintasugarasnál ez lehet akár 10-15 forint. Színeseknél pedig tintasugarasnál 17-22 forint/lap míg lézernyomtatónál ez az összeg 3-8 forint.

Összegezve az egészet hosszú távon jobban megéri egy lézernyomtató mint egy tintasugaras. Lehet kecsegtető az olcsó bekerülési ár viszont érdemes távlatokban gondolkodni mivel nem csak egyszer szeretnénk nyomtatni. Itt még azt is a lézernyomtató javára írnám, hogy nem kell aggódnunk a patron beszáradása miatt, ami megint egy kellemetlen dolog.

 

Megjegyzés: kivételek azért mindig akadhatnak és van hogy egy tintasugaras nyomtató fenntartása olcsóbb, de nem ez a jellemző.