Környezetbarát, újrahasznosított
tonerek és tintapatronok


Mutasd az összes cikket...

Hogyan legyünk környezettudatosak a nyomtatásban is?

Létezik környezetkímélő megoldás?

A nyomtatók használata mind a gyártás, mind a használat során terheli a környezetünket. Éppen ezért fontos, hogy ahol tudunk, ott a kevésbé környezetszennyező megoldást válasszuk. Vonatkozik ez akár a nyomtató típusára -bár ezt nehéz meghatározni, melyik típus gyártása során szennyezzük kevésbé a környezetünket - vagy a nyomtatás egyéb kellékeire.

Ha környezetünk kíméléséről van szó, a nyomtatás tekintetében elsőként mindenkinek a papír jut az eszébe.

A legtöbb környezettudatossággal foglalkozó cikk azt ajánlja, gondoljuk meg,

  • mit nyomtatunk ki,
  • nyomtassunk kisebb sorközökkel,
  • kisebb betűmérettel, vagy
  • két oldalasan.

Igen, ezek fontosak, de mi van azokkal a helyzetekkel, ahol nem lehet ilyen kis "cselekhez" folyamodni?

Például egy iskolai beadandó dolgozat vagy egy céges szerződés esetén, amelyeknek kötött formája van. Ezekben az esetekben mégis hogyan lehetünk kevésbé környezetszennyezők?

Nyomtatni, fénymásolni szükséges!

Akkor, milyen módon tudjuk mégis megvédeni környezetünket?

Íme néhány praktika!

1. Válasszunk lézer nyomtatót!

Mivel a lézernyomtatókba használt tonerek már eleve újratölthetőre voltak tervezve, így a kazetta műanyag része gyakorlatilag évtizedekig használható. Csak a kopó alkatrészeket kell cserélni és a port utántölteni. Ezzel szemben a tintasugaras nyomtatók partonjai egyszer használatosra voltak tervezve, és bár van lehetőség az utántöltésükre, azt csak pár alkalommal tehetjük meg, így viszonylag gyorsan keletkezik az üres patronból hulladék.


2. Állítsunk a nyomtatási beállításokon!

Mielőtt egy-egy dokumentumot kinyomtatnánk, vessünk 1 pillantást a nyomtatási beállításokra. Amennyiben a dokumentum jellege megengedi, úgy nyomtatási beállítások grafika fülében átállíthatjuk a sötétséget normálról sötétszürkére vagy akár világosra is. A felbontást 600dpi-re állíthatjuk 1200 dpi helyett, vagy bekapcsolhatjuk a takarékos üzemmódot is.
Mindezek a felhasznált festék mennyiségét csökkenthetik, így pedig több dokumentum kinyomtatható egy tonerrel.


3. Használt tonereinket adjuk le a megfelelő helyre!

Mit jelent a megfelelő hely? Amennyiben van rá módja, keressen olyan céget, ahol foglalkoznak toner újraépítéssel, hiszen így a már használt tonerek is új életet kapnak és nem a szemétbe kerülnek.

Ha nincs lehetősége ilyen céghez eljuttatni a használt tonereket, akkor azokat elkülönítve vigye el egy hulladékudvarba, hogy ott szakszerűen dolgozhassák őket fel.

Cégek esetében, akik területi képviselőktől vásárolnak ez viszonylag könnyű feladat, hiszen a megbízható cégek képviselői a használt tonereket elviszik, így nem Önnek kell gondoskodnia azok megfelelő helyre szállításáról sem!


4. Válasszunk újraépített vagy kompatibilis tonereket!

Az eredeti tonerek amellett, hogy drágák még az újabb és újabb eredeti toner előállítása során nagymértékben károsítják a környezetet. Az utángyártott tonerek bár költségcsökkentés szempontjából jó választásnak tűnhetnek, azonban ugyanúgy, ahogy az eredeti tonerek újra és újra előállításra kerülnek, ezáltal rengeteg erőforrást elpocsékolva.

Azonban az újraépített vagy kompatibilis tonerek esetén csak a kopó alkatrészek kerülnek kicserélésre, valamint az elhasznált festéket pótolják, így a műanyag kazettatest nem kerül a szemétbe, hanem azt újra felhasználják.

Az újraépített toner esetén a gyári, egyszer használt toner kerül felhasználásra. Ez azért fontos, mert így újrahasznosításra kerülnek azok tonerei, akik csakis az eredeti használatára esküsznek.

A kompatibilis tonerek műanyag váza többször használt, de még jó minőségű darab, így az újraépített tonerek sem a szemétbe kerülnek, hanem még azokat is tovább lehet hasznosítani, jelentősen csökkentve ezzel a környezetterhelést.

Ha aggódna az újraépített vagy kompatibilis tonerek minősége miatt, olvassa el cikkeinket, melyekben még tesztképeket is mutatunk adott tonerek nyomtatási minőségéről.