Környezetbarát, újrahasznosított
tonerek és tintapatronok


Mutasd az összes cikket...

A Tintapatron töltés buktatói

Avagy érdemes e belevágni otthon vagy boltban töltetni?

Ma már úton-útfélen belebotlik az ember olyan nyomtatástechnikai boltba, ahol tintapatron töltést is vállalnak, esetleg árulnak otthoni töltő szettet és nyomtatópatron utántöltő festéket is. Valóban költséghatékonyabbnak tűnik, mint újat vásárolni, azonban nézzük csak meg közelebbről a buktatókat!

1. Buktató : A tintapatront eldobhatóra tervezték

Ez mit is jelent pontosan? Azt, hogy igen nehéz azt újratölteni, hiszen a tervezés és gyártás során nem számoltak az utántöltéssel, így nem is alakították ki annak könnyen kivitelezhető módját. Szét lehet ugyan szedni a nyomtató patront, és meg lehet próbálni az újratöltést, azonban annak sikeressége nem garantált, sőt, azt is mondhatjuk, hogy szerencsés, aki újra tud tölteni egy patront.

2. Buktató : Ismerni kell a típust!

A különböző nyomtatókba különböző kinézetű és belső felépítésű tintapatronok valók, ezért ismerni kell a belsőt is, mielőtt nekivágnánk a töltésnek. Például azért, hogy tudjuk mennyi tintát fog befogadni a szerkezet. Hiszen, ha túltöltjük, az épp olyan nagy baj, mintha kevesebbet tennénk bele.

3. Buktató : A tintapatronban beszáradt festék található

Mivel a nyomtatófejbe a festék mikrocsatornákon keresztül jut el, ezért ezek a csatornák viszonylag hamar eltömődnek, beléjük szárad a festék. Amennyiben az utolsó használat és az újratöltés között nagyobb időintervallum telik el, úgy a beszáradt festéket csak magas nyomású gőztisztítóval lehet szennyeződés mentesre kimosni.Vajon a háztartások hány %-éban található ilyen gőztisztító?
Amennyiben a tintapatronban beszáradt festék vagy egyéb szennyeződés található, úgy hiába töltjük fel jó minőségű és megfelelő mennyiségű tintával, a nyomtatás minősége igen változatos képet fog mutatni. Néhol tökéletesnek fog tűnni, míg máshol pacákat fog hagyni, esetleg egyáltalán nem fog nyomtatni.

4. Buktató :  Túl sok tintát adagolunk

A túl sok tinta adagolása nem csak a pazarlás miatt problémás, hanem azért is, mert így a patron csepegni fog, azaz a nyomat maszatos lesz, és még örüljünk, ha a nyomtatónk megússza hiba nélkül!

5. Buktató : A nyomtatófej/chip már alkalmatlan a nyomtatásra

Egy laikus nem mindig veszi észre, hogy a nyomtatófej kiégett, így már eleve nem alkalmas nyomtatni.  Így ha mégis utántöltjük a patront (pazaroljuk a festéket) és visszahelyezzük a gépbe, ne csodálkozzunk, ha egyrészt mégsem fog nyomtatni, másrészt örüljünk, ha a nyomtatónk nem látja kárát!
 

6. Buktató : Légmentes tinta adagolás nehézségei

Még, ha tudjuk is, melyik lyukba kell betölteni a fecskendővel és megfelelő vastagságú tűvel a tintát, még akkor is nehéz ezt légbuborék nélkül megtenni. A töltéssel foglalkozó bolti dolgozóknak sem mindig sikerül! A nyomtatási kép minőségét rontja a patronba került légbuborék.

7. Buktató: Csak párszor utántölthető

A tintapatronokat nem lehet a végtelenségig utántölteni, főleg azért, mert a kopó alkatrészeiket nem lehet cserélni, így azok elhasználódása esetén a patront tovább használni nem lehet. A patron és a nyomtatófej közötti kapcsolatot ellátó érintkező egy idő után egyszerűen "nem-kompatibilis"-nek érzékeli a patront és nem nyomtat tovább. Még kíméletes használat mellett is maximum 3szor lehet újratölteni egy tintapatront. Azoknál a patronoknál, ahol chip látja el az érzékelő feladatát, ott már a második töltést sem engedi a rendszer.

Nyomtatófej nélküli patronok esetében a nyomtatófej magába a nyomtatóba van beépítve, így a patron nem megfelelő tintával töltése, chip cseréje vagy bármilyen más manipuláció a beépített nyomtatófej meghibásodását eredményezi, ami a nyomtató korai "halálához" vezet.

Most, hogy már látja milyen sok hibalehetőség merül fel a patron utántöltése közben, gondolja végig, vajon tényleg megéri e ez Önnek?

 

Vagy jobban jár, ha utángyártott, esetleg eredeti patront vásárol a töltés helyett?


Ne feledje, az utángyártott patron, bár nem az eredeti gyártósorról kerül le, mégis hasonló nyomat minőséget képvisel, töredék áron. Valamint a garanciális reklamációkat is könnyebb kezelni, bizonyítani, mint egy töltött patron esetében!

Szeretne utángyártott tintapatront vásárolni és nem bajlódna az otthoni töltögetéssel? Nálunk megteheti. Kattintson ide!