Környezetbarát, újrahasznosított
tonerek és tintapatronok


Mutasd az összes cikket...

Tonerek fajtái - tájékoztató

Avagy nézzük mit takarnak a különböző megnevezések

Egy nyomtatóba alapvetően kétféle tonert helyezhetünk. Eredetit vagy olyat, ami az adott nyomtatóban használható.

Az eredeti tonert talán nem is kell magyarázni, ezek azok a tonerek, melyek az adott nyomtató gyártó, saját gépsorán gyárt. Pontosan ugyanazon a gépsoron állítják őket elő, mint azokat a nyomtató tonereket, melyeket a nyomtatókba is behelyeznek az adott nyomtató csomagolása és értékesítése előtt.

Ezek az eredeti tonerek magas minőséget képviselnek, és biztosan illeszkednek az adott nyomtatóba, azonban az áruk sokszor igen borsos.

De mi a helyzet a nem eredeti tonerek csoportjával?

Itt -tapasztalatunk szerint - sokszor van félreértés abban, mit is takarnak a különböző megfogalmazások.

A köznyelv ezeket a nem eredeti tonereket egyszerűen utángyártottként ismeri, azonban ez  helytelen megfogalmazás. Lássuk miért...

A helyes kifejezés a Használható lenne (for use), hiszen ezek a nem eredeti tonerek ugyanúgy használhatók adott nyomtatókba, azonban minőségi különbségek vannak ezeknek a használható tonerek a változatai között.

Minőség tekintetében a sorrend a következő:

  • újraépített vagy felújított
  • utángyártott
  • kompatibilis
  • újratöltött

Újraépített vagy felújított tonerek jellemzői:

Az eredeti gyári egyszer futott (azaz egyszer használt) üres tonerkazetta felhasználásával készül. Az újraépítés során a kazetta szétszedésre kerül, hogy a kopó alkatrészek cseréje és egy alapos tisztítás-regenerálás után feltöltsék a megfelelő mennyiségű festékporral. Ezek után csomagolják.

Cégünknél a csomagolás előtt minden darabot tesztelnek, hogy biztosan a megfelelő minőségű toner kerüljön a fogyasztókhoz.

A felújított tonerek minősége és használati értéke majdnem az eredetivel megegyező, azonban jóval kedvezőbb árú.

Az újraépítéshez szükséges alkatrészek és festékporok minősége alapvetően meghatározza a felújított toner minőségét, ezért cégünk csak megbízható gyártók termékeit használja, mint például a KATUN a STATIC CONTROL és az IPM.

Éppen ennek köszönhetően cégünknél a garanciális reklamációk száma hosszú idő óta 1% alatt van.


Utángyártott tonerek jellemzői:

Azaz egy eredeti kazetta műszaki leírása alapján legyártott "klón" termékről beszélünk, melyet leginkább távol-keleti gyártók üzemeiben készítenek, különféle alapanyagok felhasználásával, különböző technológiával, éppen ezért különböző minőségekben gyártanak. Ezek az eredetire hasonló termékek alapvetően alkalmas a nyomtatásra, bár különbségek mutatkozhatnak a nyomtatási kép minőségében.

Kompatibilis tonerek jellemzői:

A kompatibilis tonerek gyártása során a kazetták szétszedését és tisztítását követően a kopó alkatrészeket NEM újra, hanem már használt, de még jó állapotúra cserélik. Majd a festékpor betöltése után cégünknél ugyanúgy tesztelésen esik át, mielőtt csomagolnánk.

Azt is mondhatnánk, hogy a kompatibilis tonerek azok, melyekkel a nyomtató még megfelelő módon működik, azonban a nyomat minősége inkább irodai-belső használatra vagy otthoni felhasználásra (például színezők nyomtatása, iskolai vázlatok nyomtatása, stb) alkalmas.

A nyomatok minősége ennél a toner típusunknál a leggyengébb, de még használható, azonban éppen ebből következően ennek a tonernek az ára a legkedvezőbb.


Utántöltött tonerek jellemzői:

Amikor szakmabeliek beszélgetnek egymással és szóba kerül az utántöltött toner, akkor azon éppen annyit értenek, mint ahogy azt a neve is sugallja: egy kifogyott tonerkazettát újra feltöltenek festékporral. Semmi több! Nincs alkatrészcsere, nincs tisztítás, mindössze töltés.

Éppen ezért az ilyen tonerek minősége nem megbízható, hiszen, ha a kopó alkatrésszel gond van, akkor hiába teszik bele a megfelelő mennyiségű és minőségű festékport, a nyomat akkor sem lesz tökéletes.

Éppen ezért cégünk a tonerek ilyen típusú csak-utántöltött verziójával nem foglalkozik.

Címkék : toner